Svenska Händelser Season 1

October. 30,2012
|
0
| Documentary

...

Watch Trailer

Svenska Händelser Season 1 Full Episode Guide

Episode 8 - Astrid Lindgrens Pomperipossa
First Aired: December. 25,2012

Säsong 1. Avsnitt 8 av 8. Den 10 mars 1976 publiceras en nyskriven saga om en häxa i en maktfullkomlig enpartistat skriven av Astrid Lindgren. Sveriges finansminister läser den med fasa. Det är ett angrepp på 44 års socialdemokratiskt skattetryck. Det är sex månader kvar till valet. Vincent Dahlbäck träffar Lena Hjelm-Wallén som blir vittne till en attack på det cementerade skattesystemet i Sverige. Barnboksförfattaren Astrid Lindgren mot den dåvarande landsfadern; finansminister Gunnar Sträng.

Episode 7 - Scandinavian Star
First Aired: December. 18,2012

Säsong 1. Avsnitt 7 av 8. Det är påskafton 1990. I gryningen firas åtta svenska brandmän ner från helikopter till ett kryssningsfartyg utanför Bohuskusten. De får veta att det är ett tomt fartyg med en brand ombord, det stämmer inte. Ingenting verkar stämma. Brandmännen landar i ett brinnande inferno som någon har planerat. Nu börjar en 34 timmar lång kamp mot lågor som tar livet av hundratals människor. En kriminalgåta som fortfarande är olöst. Vincent Dahlbäck träffar brandmannen Christer som kämpade mot lågorna på M/S Scandinavian Star.

Episode 6 - Baltutlämningen
First Aired: December. 11,2012

Säsong 1. Avsnitt 1 av 6. Baltutlämningen har kallats en av de största politiska skandalerna i Sverige efter andra världskriget. Den 25 januari 1946 lämnar ett sovjetiskt fartyg Trelleborgs hamn. Ombord finns 146 balter. De har stridit på Nazi-Tysklands sida för ett fritt Baltikum, nu betraktas de som landsförrädare. Sverige går emot sin egen folkrätt och sätter en politisk relation högst. Närmare 3000 militärflyktingar tvingas under våldsamt motstånd i väg mot ett okänt öde. Gunnar Zvejnieks är en av de få överlevande balterna som flydde från terror till frihet och fick se på när Sverige svek hans landsmän. En händelse som hemligstämplas i 50 år, men ett beslut som kommer att förfölja Sverige ännu längre.

Episode 5 - Båstadkravallerna
First Aired: December. 04,2012

Säsong 1. Avsnitt 5 av 8. Det är den tredje maj 1968. Sverige möter Rhodesia i Davids Cup i tennis. Matcherna ska avgöras i det skånska samhället Båstad. Men det är också en match mellan sport och politik, mellan rasism och demokrati. Motståndaren Rhodesia är ett rasistiskt land, en icke erkänd nation och fördömt av FN. Demonstranter från hela landet samlas för att protestera mot Rhodesias rasförtryck. Men några av demonstranterna har en hemlig plan vid sidan av protesterna – att stoppa matchen. Vincent Dahlbäck träffar Rebecca Hybbinette som ensam aktivist stod mot fem poliser med hundar på centercourten i Båstad.

Episode 4 - U-137
First Aired: November. 20,2012

Säsong 1. Avsnitt 1 av 4. Den 28 oktober 1981 får örlogsbasen i Karlskrona ett larm som först ingen tror på. Det står en sovjetisk u-båt på grund i skärgården med en dödsbringande last. Ett riskfyllt spel börjar med Sveriges neutralitet som insats. I elva dagar är Sverige en aktiv spelare i det kalla kriget, under några minuter har militären fingret på avtryckaren, Sverige mot kärnvapenmakten Sovjetunionen. Händelsen blev också inledningen på en intensiv u-båtsjakt längs den svenska kusten i skuggan av kalla kriget. Vincent Dahlbäck träffar kommendörkapten Karl Andersson som var först att äntra u-båten och få vetskap om U-137:s hemliga last.

Episode 3 - Gruvstrejken 1969
First Aired: November. 13,2012

Säsong 1. Avsnitt 3 av 8. Den 9 december 1969 sätter sig några gruvarbetare i Svappavaara ner och vägrar lämna sitt omklädningsrum. En spontan protest men en olaglig handling. En protest som sprids som en löpeld genom bergen tills världens största järnmalmsgruvor stannar av för att tillslut stå helt stilla. Ett uppror och en lång kamp tar sin början. Mot arbetsgivaren LKAB, mot facket och mot den svenska staten. En strid som ska förändra villkoren för en svensk arbetare. Vincent Dahlbäck träffar gruvarbetaren Ivan Gunnestam som var med att förändra villkoren för alla svenska arbetare.

Episode 2 - Kampen om kronan
First Aired: November. 06,2012

Säsong 1. Avsnitt 2 av 8. Klockan är tjugo över tre den 16 september 1992 när den svenska räntan chockhöjs. Sveriges Riksbank startar en kamp mot spekulanter och mot svenska storföretag om vem som ska bestämma över kronans värde. En kamp som varar i 65 dagar och som kommer att avgöra Sveriges ekonomiska framtid. Vincent Dahlbäck träffar småföretagaren Nils-Göran Johannisson som hamnar mitt i en global ekonomisk kamp.

Episode 1 - Bulltoftakapningen
First Aired: October. 30,2012

Säsong 1. Avsnitt 1 av 8. Det är den 15 september 1972. SAS-planet Gunder Viking har landat på Bulltofta flygplats. Ombord väntar 85 passagerare, fyra i besättningen och tre pistolbeväpnade män. Sveriges första och enda flygplanskapning är ett faktum. Kaparnas motiv har sitt ursprung långt tidigare i en kamp för ett fritt Kroatien. Deras krav är att sex terrorister släpps fria från svenska fängelser. Vincent Dahlbäck träffar flygvärdinnan Barbro Blixth som var en huvudperson i Sveriges enda flygplanskapning.

Seasons